اگر دانشجوی رشته حسابداری یا مدیریت باشید، حتماً در درس مدیریت مالی با مسائل محاسبه نرخ بازده داخلی یا IRR برخورد کردهاید. از این نرخ برای رتبه بندی پروژههای سرمایهای استفاده میشود و هرچه در پروژهای IRR بیشتر باشد آن پروژه مناسبتر است و احتمال گزینش آن از بین پروژههای با IRR کمتر، بیشتر است.
در برگه امتحان برای محاسبه IRR راهی جز روش سعی و خطا ندارید. البته با استفاده از بعضی متدها مانند استفاده از روش تالس میتوانید هم در زمان صرفهجویی نمایید و هم IRR را با دقت نسبتاً مناسبی بدست آورید.ناممکن بودن محاسبه دقیق IRR به این خاطر است که اگر دوره پرداخت بیش از ۲ دوره باشد معادلات مربوط به محاسبه این نرخ درجهای بیش از ۳ خواهند داشت و حل آنها بهطور کلی ناممکن است. اما در دنیای اکسل برای محاسبه این نرخ میتوانید از تابعی با همین نام استفاده نموده و نرخ موردنظر را با بهترین تقریب و در کسری از ثانیه بدست آورید.
![]() |
خروجی این تابع نرخ بازده داخلی است که با توجه به ورودی Guess محاسبه شده است. این تابع عمل سعی و خطا را ۲۰ بار و با سرعتی بسیار زیاد انجام میدهد و اگر از نتیجه بدست آمده راضی نبودید میتوانید با تغییر ورودی Guess آن را مجدداً محاسبه نمایید تا به نتیجه دلخواه برسید. خروجی این تابع از نوع عددی است و بهتر است بهصورت درصدی نمایش داده شود.
IRR(values, [guess])
ورودی ها
- Values :مبالغ خروجی و ورودی آتی، عددی، اجباری.
در این ورودی باید یک سری از اعداد را وارد نمایید که اولین عدد در این سری مربوط به مبلغی است که در پروژه سرمایه گذاری شده (مبلغ خروجی) و سایر مبالغ مربوط به خالص وجوه نقد ورودی آتی پروژه میباشند. این سری از اعداد را میتوانید هم بهصورت مطلق و در بین دو علامت {} و هم با صورت ارجاع به سایر سلولها وارد نمایید.
- Guess : حدس اولیه، عددی، اختیاری با پیشفرض ۱۰/۰٫
درواقع این ورودی به اکسل کمک میکند که کار سعی و خطای خود را از نقطه بهتری آغاز نماید تا به نتیجه دقیقتری برسد.
نکته:
همانطور که قبلاً گفته شد ورودی Values با یک سری از اعداد مقداردهی میشود که همگی غیر از ورودی اول مربوط به وجوه دریافتی هستند. بنابراین در هنگام ارجاع به سلولها و یا ورود مستقیم این سری از اعداد باید توجه کنید که عدد اول این سری حتماً از لحاظ علامت مخالف با سایر اعداد باشد. یعنی یا ورودی اول منفی و بقیه اعداد مثبت باشند (سرمایه گذاری و سپس ورود وجه نقد) یا ورودی اول مثبت و بقیه منفی (ابتدا دریافت وجه و در نهایت سرمایه گذاری).